Hoppa till sidans innehåll
Foto: Susanne Szalo Kasper Adolfsson

Säsongens första vinst efter rysare mot Orongo Dragons

10 NOV 2015 09:04
Efter att ha legat under i stort sett hela matchen tog Norrort ledningen i matchen sista sekund och vann med siffrorna 74-72.
  • Skapad: 10 NOV 2015 09:04

Efter att ha förlorat de inledande fem matcherna så stod mycket på spel i hemmamatchen mot Orongo Dragons från Sundsvall. Dagen innan hade Orongo tagit sin första seger för säsongen i en jämn match mot Fryshuset.

De första minuterna av matchen i Fribergahallen var jämna och det syntes att båda lagen hade mycket att spela för. Det var dock Orongo som gjorde ett första ryck och tog ledningen med 9-17 efter 5 minuter, vilket ledde till att coach Chricke tog en time-out. Under de följande 2 minuterna kom Norrort tillbaka till ställningen 16-20, men sen tog Orongo åter initiativet och avslutade Q1 med att rycka till sig en 11-poängsledning, 18-29.

Norrort började dock Q2 bäst och lyckades komma tillbaka till 27-30 under de två första minuterna genom att jobba hårt både i försvar och i den offensiva returtagningen. Man kom dock inte närmare poängmässigt och under resten av Q2 lyckades Orongo hitta in bollen till sina ”big guys” som kunde göra poäng själva eller hitta skyttar utanför ”färgen” när Norrorts försvar kollapsade mot egna korgen. När signalen för Q2 ljöd hade Orongo ledningen med 35-43. Norrort hade dock krigat ordentligt under hela första halvleken vilket ledde till ett stort övertag i den offensiva returtagningen där Norrort ledde med 12-4. Dock hade gästernas William Skagius gjort hela 17 p under den första halvleken.

Under hela Q3 följs lagen åt och Orongos ledning pendlar mellan 3 och 5 poäng och Norrort lyckas aldrig ta ledningen. Q3 avslutas på sämsta möjliga sätt då gästerna får i en tung trea med 5 sekunder kvar och ledningen är återigen uppe i 8 poäng, 50-58 i gästernas favör. Den sista quartern börjar hoppfullt för Norrort då Markus Friman sätter en trea, men sen är det tillbaka till ställningskriget och efter 4 minuter av Q4 leder gästerna igen med 8 poäng vid ställningen 60-68.

Norrort har dock fortsatt kriga och ta offensiva returer och göra en hel del steals, vilket börjar betala sig. I detta läge stänger Norrort sin korg helt och hållet och gör en 8-poängs ”run” som inleds med en steal, snabbt uppspel och en riktig ”rim-rocking” tvåhandsdunk av Kasper Adolfsson. I den nu väldigt högljudda Fribergahallen gör Kasper ytterligare 3 obesvarade poäng innan Anders Gombrii gör ett trepoängs spel fram till 68-68 med tre minuter kvar att spela. Orongo svarar dock direkt med en tvåpoängare i nästa anfall och tar återigen ledningen 68-70.

I de följande anfallen lyckas inget av lagen göra poäng, men när det är lite mer än en minut kvar utjämnar Kasper igen. Orongo svarar med två poäng i nästa anfall till 70-72 men direkt efter lyckas Jonas Ehlde sätta en tvåpoängare vilket gör ställningen 72-72 med 32 sekunder kvar. Timeout Orongo och Friberga kokar!

Orongo får in bollen men hittar inte läget och återigen gör Kasper en steal med 12 sekunder kvar på klockan. Bollen går till Jonas som snabbt tar upp den och hittar Kasper som får iväg ett sista bra skott med ungefär en sekund kvar – två poäng - ledning Norrort 74-72 och slutsignalen tutar!

Hela hallen och Norrort tror att matchen är över men det visar sig att det trots allt återstår 1 sekund. Orongo tar timeout och ritar upp ett spel. Med en sekund och bollen i sidan hinner man bara fånga bollen och skjuta direkt och det är precis vad Orongo lyckas med! Oscar Jernbergs trepoängsförsök studsar åtminstone två gånger på ringen innan bollen rullar av - hela hallen står upp och jublar! Norrort hade ledningen i matchen endast vid 4-2 och 74-72 men det är ju slutresultatet som räknas.

Detta var verkligen en krigarseger och ser man på statistiken har Norrort lägre procent både på två och trepoängare jämfört med Orongo men man lyckas få iväg total 85 skott mot Orongos 62. Orsaken till detta är delvis Norrorts övertag i offensiva returer 26 mot 14, och steals 17 mot 6. I Norrort var det många som bidrog men Kaspers sista quarter var helt grym med 9 poäng, 3 returer och 2 steals. Anders Gombrii gjorde en jättematch med 11 poäng, 9 returer (7 offensiva!), 3 blockar, och ”double-double” maskinen Markus Friman hade 16 poäng och 10 returer samt 2 steals. Kevin Taylor Lundgren spelade hårt försvar i nästan 39 minuter och hade 8 poäng, 8 returer och 7 assists.  Även publiken skall ha en stor eloge för det stöd laget fick hela matchen.

Poäng i Norrort: Jonas Ehlde: 17, Marcus Friman: 16, Kasper Adolfsson 15 (5 steals), Anders Gombrii: 11, Kevin Taylor Lundgren: 8, Gustaf Tjernberg: 4, Niklas Wåhlen: 3.

Nu hoppas vi att den grymma inställningen håller i sig och att vi lyckas lika bra i nästa hemmamatch där Norrort möter KFUM Blackeberg på lördag 14/11, 16.00, återigen i Friberga. Vi hoppas på en fullsatt hall!

Skribent: Karl Gotthard

 

 

 

 

 

coachbild

 

 

@djursholmindians på Instagram:

  

Logotyp_webben_FB

 

 

 

 

Postadress:
Djursholm Indians BK - Basket
c/o Bäck, Granparkstigen 4
18273 Stocksund

Kontakt:
Tel: 0707400971
E-post: This is a mailto link

Se all info