Hoppa till sidans innehåll

Basket i korthet


Som de flesta bollsporter går basket ut på att göra så många poäng som möjligt och se till att motståndarna gör så få som möjligt.

Poäng får man genom att skjuta bollen i korgen. Ett vanligt skott ger två poäng, medan ett långskott kan ge tre poäng. Ibland får man straffkast och då ger det en poäng varje gång man får i bollen.

Varje lag har fem spelare på plan och ett antal avbytare på bänken. Man får byta spelare vid varje avblåsning. På planen finns också två domare (i de högsta seniorserierna finns tre domare).

Foul

Om en spelare är för tuff mot sin motståndare, exempelvis genom att slå eller knuffa, blåser domaren för foul. Om en spelare får fem foul under en match blir han utfoulad och får lämna planen.

Om ett av lagen sammanlagt har fått fem foul under en period blåser domaren för lagfoul. Då får motståndarna straffkast.

 

Sekunder att hålla koll på

I basket är tiden viktig.

  • Laget som har erövrat bollen måste ta sig över halva plan inom åtta (8) sekunder.
  • Laget som erövrat bollen måste försöka skjuta mot korgen inom 24 sekunder.
  • Laget som anfaller och skjuter ett skott mot ringen utan att bollen går i, får 14 nya sekunder på sig att fortsätta anfalla.
  • En spelare som håller i bollen måste passa den vidare inom fem (5) sekunder, till exempel vid ett inkast.
  • En anfallande spelare får maximalt befinna sig tre (3) sekunder i motståndarnas försvarsområde (under korgen, det så kallade tresekundersområdet).

Bryter man mot någon av dessa tidsregler blåser domaren av och ger motståndarna bollen.

 

Håll bollen i rörelse

I basket är det viktigt att hålla bollen i rörelse. Man får bara ta ett steg, annars blåser domaren för stegfel. Rotera på en fot kan man däremot göra.

Man får dribbla bollen, ta upp den och passa vidare. Dribblar man, tar upp bollen och dribblar igen blåser domaren för dubbeldribbling.

När man har kommit upp över halva plan får man inte passa bollen tillbaka på egen planhalva. Det kallas bakåtspel och resulterar i att domaren blåser och ger motståndarna bollen.

 

Matchtiden

En basketmatch är vanligen fyra perioder. Hur långa perioderna är beror på vilken åldersgrupp som spelar. De äldre spelar 4x10 minuter, de yngre 4x8 minuter.

En basketmatch kan aldrig sluta oavgjort. Om lagen har lika många poäng när tiden är slut blir det förlängning. Är det fortfarande lika blir det ny förlängning. Så fortsätter det tills ett lag har vunnit.

 

Det här är en kort sammanställning över de vanligaste reglerna som gäller inom basket. För de allra yngsta finns förenklade regler, men regler om foul och antal steg med bollen är sådant som gäller generellt.

Uppdaterad: 21 AUG 2017 12:02 Skribent: Kent Andersson

 

 

 

 

coachbild

 

 

@djursholmindians på Instagram:

  

Logotyp_webben_FB

 

 

 

 

Postadress:
Djursholm Indians BK - Basket
c/o Demnert, Borgenvägen 22
18238 Danderyd

Kontakt:
Tel: 0707400971
E-post: This is a mailto link

Se all info