Hoppa till sidans innehåll

Sekretariat


Funktionärer behövs för att man ska kunna spela en tävlingsmatch i basket. Domarna är naturligtvis viktiga. De bedömer vad som händer ute på plan och ger tecken för olika saker, till exempel vilken spelare som har blivit avblåst för foul.

De andra funktionärerna finns i sekretariatet: Sekreterare, tidtagare och 24-sekunderstidtagare.

 

Sekreterare

Är ansvarig för sekretariatet och skriver matchprotokollet. Det är med sekreteraren som domaren kommunicerar under matchen. För att kunna vara sekrerare behöver du veta hur man skriver ett matchprotokoll, med poäng och foul. Det är inte speciellt svårt om du börjar tidigt när dina barn är små. Ju äldre de blir, desto högre blir tempot i matcherna och det blir svårare att gå in som nybörjare.

 

Tidtagare

Bredvid sekreteraren finns en tidtagare, som har till uppgift att sköta matchklockan och tider för timeout och periodvila. Tidtagaren trycker också fram poängen som visas på resultattavlan.

 

24-sekunderstidtagare

För de äldsta ungdomslagen ska det finnas en 24-sekunderstidtagare i sekretariatet. Denna har till uppgift att starta en speciell klocka ("skottklockan") när ett lag har erövrat bollen. Om laget inte gjort ett skottförsök och träffat ringen på basketkorgen inom 24 sekunder kommer tidtagernas larm att tuta. Från säsongen, 2012/2013, gäller 14 sekunder som maxtid när en ny period startas på främre planhalvan.

 

Utbildning för dig som vill gå vidare

I samarbete med Stockholms Basketbollförbund arrangerar Djursholm Indians kurser för dig som vill bli duktig på att sköta sekretariatet. Du utbildas då till förbundsfunktionär. Hör av dig till This is a mailto link om du är intresserad av att vara med på nästa utbildningsomgång! Detta innebär att du blir behörig att vara funktionär i bland annat RM (riksmästerskapen).

Uppdaterad: 17 AUG 2015 17:51 Skribent: Kent Andersson

 

 

 

 

coachbild

 

 

@djursholmindians på Instagram:

  

Logotyp_webben_FB

 

 

 

 

Postadress:
Djursholm Indians BK - Basket
c/o Demnert, Borgenvägen 22
18238 Danderyd

Kontakt:
Tel: 0707400971
E-post: This is a mailto link

Se all info